Sha's connection

Monday, January 31, 2011

Hamster AKA prince Charming

Hahahhaa...perasan tak hamster belaan aku kat tepi blog aku ni,aku bela dalam blog ni jela...aku rajin buka blog ni sebab suka men ngan dia,walopon juz guna mouse tapi seronok.....nak ada hamster sendiri aku takut KO sebab x sempat nk jaga, hari tu dah folow kat alor setar tengok RM15 sekor..puihhh lawa gile bulunya.....huhuhu
anak buah aku ada bela hamster dua ekor,mak dia beli RM50 cukup lengkap dengan sangkarnyer sekali...agak cerewet dengan habuk kayunya,dengan kuacinya...sekor kaler agak putih sekor kaler agak koko.....pelanggan kedai akak aku ckp......."amat(anak sedara aku) bangun pagi-pagi ajar dia bercakap mcm burung,lama2 buleh bercakap tuh"
Aku nak tergelak and then datang lagi seorang pak cik
"Mat,bakpo mat x cium dia ,kalu mat cium dia dia bertukar jadi putera raja"
Haahahahaa..aku gelak tak ingat time tu....anak sedara aku tu laki,jadilah puteri raja..hahahhaa.....anak sedara aku yang berumur 8 tahun tu cebik semacam. Lepas tu aku tanya dia,hamster amat ni nama apa?
dia ckp x letak lagi...aku cakap
"Kalau gitu sekor Naqiu...sekor Danish,Amat dah nama Amat"
dia terus menjerit sampaikan akak dia dan mak aku tergelak-gelak.......maklumlah namanya Mohamad Naqiu Danish....hahhahaa....akak aku ckp Amat tu datangnya dari mulut dia sendiri masa kecil2 dulu sebab dia x reti nak sebut Danish..ahahahhaa......hai Amat ekhh

Pe'el LELAKI

Pagi ni,alunan lagu chorus Sofea Jane dari Black mentor berbunyik nyaring kot henset aku,sampaikan aku nak tido tak senang,aku ambik henset aku dan tengok. Nombor henset line KL,aku musykil dan aku angkat sambil mengcover suara aku(tak nak bg cam suara ngah tido) ....helllo...aku dengar suara awek, aku pelik bukan sebab apa sebab dia terus tanya aku siapa bila mendengar perkataan helo dariku. Aikkk dia call akukan???? aku tanya ni siapa lak? dia balas..ada send mesej dekat nombor 0173XXXXXX tak?
errr......memang aku ada mesej tapi awak ni siapa? tup tup awek ni jawab 

"saya tunang ................(nama dirahsiakan)"

Aku terkejut tak ingat tapi aku cover lagi, dan terus minta maaf sebab aku juz chat ngn mamat aka tunangan akak ni on facebook ja, ade dia bg nombor..dia kata single je, aku adela mesej jarang-jarang tapi memang nak terkena atas batang hidung aku yang tak setinggi mana ni pagi ni.... alamak... akak tu langsung tak marahpom but aku tahu dia cukup2 terkilan sebab dia cakap mamat dia ni pernah buat hal macam gini dulu,bila dia soal selidik katanya adik angkat........hailaaa lelaki...kenapa kebanyakkan bukan semua ya..tapi kebanyakkan perangai semuanya macam ni.....trend pe'el depa ni sama ja....tak boleh ke belajar menyayangi wanita itu seadanya,tak payah nk cakap single2...macamana kalau orang tu dah pergi dari hidup awak,baru awak tahu gunung everest tu tinggi

..haaaaa...time orang nak kita buat pe'el......aduii........wanita tu bukan dijadikan ALLAH untuk berada di atas sebagai pemerintah lelaki,bukan dijadikan di kaki untuk di pijak2 oleh lelaki tapi dijadikan ALLAH dari tulang rusuk yang dekat di hati untuk disayangi....so.....jagalah sumeone yang kita sayang tu selagi dia masih untuk kita!!

Sunday, January 30, 2011

Padi-Sahabat selamanya lirik

Dua tiga kapal berlayar di samudra
Ayo sahabatku kita bergembira
Bermain bernyanyi bersama menikmati indahnya dunia
*courtesy of LirikLaguIndonesia.net
Karena Sahabat untuk selamanya
Bersama untuk selamanya
Kau dan aku sahabat
Untuk selamanya setia

Berakit-rakit kita kehulu
Berenang-renang kita ketepian
Kita berbeda untuk saling mengisi
Segala kekurangan kita

mencari Sahabat untuk selamanya
Atasi semua perbedaan
Kau dan aku sahabat
Untuk selamanya… Selamanya setia

Sahabat untuk selamanya
Berbagi dan saling menjaga
Kau dan aku sahabat
Untuk selamanya… Selama-lamanya… setia…

Friday, January 28, 2011

Makan besar

Hahaaa.....gambar ni diambil pada 28 januari 2011 kat depan restoren Thai tempat kita orang selalu makan tu bila kuar pergi Changlun. Malam tu semua nak hadap,Tiaw Lakna,Kerang rebus,chicken Chop,Yong tau foo,Nasi goreng kampung,nasi putih,kailan ikan masin n bla..bla..sampaikan penuh satu meja.....Chinese new year 3 februari tapi kita orang dah makan besar...huikkk..nak tahu pasai apa???
hahaaaa...sebab PTPTN dah masuklaa..sebulan tunggu PT masuk,dah masuk tu apa salahnya makan sikit-sikit..hahaaa sikit ke? Macam banyak jek kat meja tu...
Cik Ros,Ina dan Farah sempat berposing ketika menikmati juadah

Ini antara makanan yang kami order..yang hitam tu beg duit akulah...

Thursday, January 27, 2011

al kisah-Harimau Dan Orang Utan

             Al kisah maka tersebutlah kisah..taayib..haahhaaa...xdekla macam tukan. Cerita ni berlaku dalam sebuah zoo,zoo yang mana adalah dirahsiakan namanya tetapi zoo ini sentiasa dipenuhi ramai pengunjung dari Malaysia ataupun luar negara. ..Paling best bagi penghuni-penghuni zoo dan para pekerja zoo adalah bila munculnya weekend or cuti tahunan,cuti sekolah dan cuti-cuti Malaysia. Masa tu,keadaan zoo hiruk pikuk dengan orang ramai yang datang berkunjung,mak cik yang jual aiskrim tupun boleh dapat income RM3OO sehari..fuhhhh.....
Zoo ni istimewa sebab ada pertunjukkan oleh binatang-binatang yang ada menghuni zoo itu namun nak dijadikan cerita pada suatu hari,orang utan yang akan membuat persembahan untuk para pengunjung itu jatuh sakit iaitu demam dengan teruk dan terpaksa diarahkan berehat untuk beberapa hari daripada melakukan sebarang show. Jadi,para pekerja zoo mula panik kerana permintaan untuk melihat show Atan(orang utan) adalah sangat tinggi,jika tiada persembahan hari itu maka pihak zoo akan kerugian jadi setelah berbincang seseorang telah dipilih untuk menyamar sebagai Atan dengan memakai kostum orang utan. Pekerja yang terpilih itu adalah Majid.
Maka Majidpun mulalah memulakan penyamarannya sebagai Atan. Dia beraksi dengan hebat sekali di dalam kandang Atan hinggakan para pengunjung bersorak riang dan menjerit penuh taksub melihat orang utan yang bergaya seperti manusia itu,sinar flash kamera tak henti memanahi Majid yang sedang beraksi sebagai Atan. Keadaan itu mula membuatkan Majid menjadi semakin seronok hingga terlupa dia sedang menyamar,dia merasakan seolah-olah dia adalah bintang pilem bollywood terkenal ketika itu, dia mula melompat,bershuffle malah melakukan parkour hingga menyebabkan dia terlompat masuk ke dalam kandang harimau yang bersebelahan dengan kandang Atan si orang Utan,melihatkan harimau yang mula bangun dan berjalan merapatinya, Majid mula sedar bahawa nyawanya akan melayang di gigi harimau itu. Peluh jantan mahupun betina mula bercucuran laju keluar dari liang-liang romanya,ketika itu barulah dia mengakui bahawa pepatah melayu itu salah....baginya masuk kandang kambing mengembek tapi masuk kandang harimau kena mengucap bukan mengaum seperti yang dikatakan oleh pepatah,dia mula mengucap dalam terketar-ketar,kakinya bagai dirantai untuk melarikan diri dari kandang Rim(harimau) itu,pengunjung pula mula berdebar menantikan perkara itu yang dianggap show terbaik bagi mereka. Majid semakin redha bila harimau itu berada seinci di hadapannya,dan tiba-tiba harimau berbelang hitam dan oren itu berbisik di telinganya                                              
                      "Apa yang kau nak takutkan,akupun manusia macam kau jugak..aku kena menyamar sebab Rim sakit gigi" Kata harimau yang menyamar itu
Majid mendengus dan bangun kembali masuk ke dalam kandang Atan si orang utan sambil itu dia berpaling melihat si harimau yang sedang tersengih padanya..dia tahu esok cerita itu akan tersebar di channel sukan Astro 801 ataupun di harian Metro...argghhhhh............................

Wednesday, January 26, 2011

Cutie cats









Hikmah Wudhuk

The surplus of wudhu......
1. Ketika berkumur,berniatlah kamu "YA ALLAH,AMPUNILAH MULUT DAN LIDAHKU INI". penjelasan nombor 1 ini ialah kerana setiap hari kita ada bercakap tentang sesuatu perkara yang tidak berfaedah.
2.Ketika membasuh, muka berniatlah kamu dengan "YA ALLAH,PUTIHKANLAH MUKAKU DI AKHIRAT KELAK,JANGANLAH KAU HITAMKAN MUKAKU INI" penjelasan no.2 adalah bermaksud setiap ahli syurga itu putih mukanya.
3.Ketika membasuh tangan kanan,berniatlah kamu "YA ALLAH,BERIKANLAH HISAB-HISABKU DI TANGAN KANANKU INI" penjelasan no.3 ahli syurga diberikan hisab di tangan kanannya
4.Ketika membasuh tangan kiri,berniatlah kamu dengan "YA ALLAH,JANGANLAH KAU BERIKAN HISAB-HISAB DI TANGAN KIRIKU". penjelasan no.4 kerana ahli neraka diberikan hisab di tangan kiri
5.Ketika membasuh kepala,berniatlah "YA ALLAH,LINDUNGILAH DAKU DARI TERIK MATAHARI DI PADANG MASYAR DENGAN ARASY MU" penjelasan no.5 panas di padang masyar macam matahari sejengkal di atas kepala
6.Ketika membasuh telinga,berniatlah kamu dengan "YA ALLAH,AMPUNILAH DOSA TELINGAKU INI" Penjelasan no.6 hari-hari mendengar orang mengumpat,memfitnah dan lain-lain
7.Ketika membasuh kaki kanan,berniatlah kamu dengan "YA ALLAH,PERMUDAHKANLAH AKU MELINTASI TITIAN SIRATUL MUSTAQIM"  penjelasan no.7 ahli syurga melintasi titian dengan pantas sekali
8.Ketika membasuh kaki kiri,berniatlah kamu dengan "YA ALLAH,BAWALAH DAKU PERGI KE MASJID2,SURAU2 DAN BUKANNYA KE TEMPAT2 MAKSIAT" penjelasan no.8 qada' dan qadar kita di tangan ALLAH

Hijau Daun-Suaraku berharap

HIJAU DAUN-SUARA (KU BERHARAP)


di sini aku masih sendiri
merenungi hari2 sepi
aku tanpamu
masih tanpamu


bila esok hari datang lagi
ku coba tuk hadapi semua ini
meski tanpamu
ooo meski tanpamu


bila aku dapat bintang yang berpijar
mentari yang tenang bersamaku di sini
ku dapat tertawa,menangis,merenung
di tempat ini aku bertahan


suara,dengarkanlah aku
apa khabarnya pujaan hatiku
aku di sini menunggunya
masih berharap di dalam hatinya


suara,dengarkanlah aku
apakah aku selalu di hatinya
aku di sini menunggunya
masih berharap di dalam hatinya


dan aku masih tetap di sini
ku lewati semua yang terjadi
aku menunggumu
ooo aku menunggu


suara,dengarkanlah aku
apa khabarnya pujaan hatiku
aku di sini menunggunya
masih berharap di dalam hatinya


suara,dengarkanlah aku
apakah aku ada di hatinya
aku di sini menunggunya
masih berharap di dalam hatinya


suara,dengarkanlah aku
apa khabarnya pujaan hatiku
aku di sini menunggunya
masih berharap di dalam hatinya ooo
suara,dengarkanlah aku

Greenday-21 gun lyrics


Do you know what's worth fighting for?
When it's not worth dying for?
Does it take your breath away
And you feel yourself suffocating?

Does the pain weigh out the pride?
And you look for a place to hide?
Did someone break your heart inside?
You're in ruins

One, 21 guns
Lay down your arms, give up the fight
One, 21 guns
Throw up your arms into the sky, you and I

When you're at the end of the road
And you lost all sense of control
And your thoughts have taken their toll
When your mind breaks the spirit of your soul

Your faith walks on broken glass
And the hangover doesn't pass
[ From: http://www.elyrics.net/read/g/green-day-lyrics/21-guns-lyrics.html]
Nothing's ever built to last
You're in ruins

One, 21 guns
Lay down your arms, give up the fight
One, 21 guns
Throw up your arms into the sky, you and I

Did you try to live on your own
When you burned down the house and home?
Did you stand too close to the fire
Like a liar looking for forgiveness from a stone?

When it's time to live and let die
And you can't get another try
Something inside this heart has died
You're in ruins

One, 21 guns
Lay down your arms, give up the fight
One, 21 guns
Throw up your arms into the sky

One, 21 guns
Lay down your arms, give up the fight
One, 21 guns
Throw up your arms into the sky, you and I

Abe dan Adik

Haaaa....inilah anak saudaraku yang beraksi ala-ala superhero mengalahkan artis Malaysia masa kini lak tuh...Hahahaaaa...diorang ni pantang nampak kamera sikit....spontan jek beraksi...hahahhaaa.................


Huiikkkk..masam-masam manis gula-gula ni


Kita nak nasyid lagu apa ni abang?


Otromen cosmos...fire!!!!


Ahaaaaa.....lallalallaaaaa


Haipp..macam mandor pulak


Berkasih-sayang adik dan abang
Abang fire adik..adik fire abang balik















The Calling-Wherever you will go lyric

So lately, I've been wonderin 
Who will be there to take my place 
When I'm gone, you'll need love 
To light the shadows on your face 
If a great wave should fall 
It would fall upon us all 
And between the sand and stone 
Could you make it on your own 


[Chorus:] 
If I could, then I would 
I'll go wherever you will go 
Way up high or down low 
I'll go wherever you will go 


And maybe, I'll find out 
The way to make it back someday 
To watch you, to guide you 
Through the darkest of your days 
If a great wave should fall 
It would fall upon us all 
Well I hope there's someone out there 
Who can bring me back to you 


[Chorus] 


Runaway with my heart 
Runaway with my hope 
Runaway with my love 


I know now, just quite how 
My life and love might still go on 
In your heart and your mind 
I'll stay with you for all of time 


[Chorus] 


If I could turn back time 
I'll go wherever you will go 
If I could make you mine 
I'll go wherever you will go 

SEMINGGU TANPA COMEYLICIOUS WORLD

Hai.......seminggu lebih aku tak dapat nak bukak aku nyer blog ni,akupun tak tahu pasal apa...not pretty sure memang masalah dari blogger ataupun daripada wireless college aku ni.....sedih sangat2 x dapat bukak blog yang dah jadi tempat aku luahkan siapa aku....hahahaa...sedihnyaaaa.........boring dan macam2 bila tak dapat layan blog ni..so,pada hari ni aku nak post puas-puas kat dalam ni....kira topup balik yang seminggu lebih aku try and error tuh..huhuhuhu

Monday, January 17, 2011

KESUKARELAWANAN

Semester ketiga di Universiti utara Malaysia, aku telah mengambil satu paper yang antaranya adalah teras program untuk course aku, paper Kesukarelawanan SSWP 1033 ini telah di ajar oleh seorang lecturer yang sangat aku kagumi iaitu Dr.Azizan bin Bahari.
Kesukarelawanan bagi aku bukanlah sesuatu yang harus kita pandang remeh...bagi aku lagi, melalui aktiviti sebeginilah kita dapat memahami manusia dan mengenali manusia..
Kesukarelawanan akan membuatkan kita lebih peka terhadap nasib orang-orang di luar sana yang memerlukan kita, memerlukan bantuan kita untuk terus survive,.......

Dan untuk tugasan kelas ini kami telah ke kampung seputeh yang terletak di Padang Sera,Jitra Kedah, beberapa golongan sasaran telah dikenalpasti untuk kami bantu.

Memang seronok sebenarnya menjalankan aktiviti kesukarelawan ni....
so,tak salah kalau kita bersukarela......
Skema pulak aku kali ni...jom...apakata kita layan gambar-gambar masa kitorang bersukarela...


Banner yang dibina khas menyambut kedatangan kitorang kat kampung siputeh ni.
Macam cantik jer..
Macam comel jer...


Kami sekumpulan masa on the way ke rumah klien kami...
jalan2 sambil posing gitew

Taraa...kami dah sampai...

Berbincang dulu sama ada nak naik beramai-ramai atau tidak..
Inilah pak cik dan makcik yang kami nak bantu tu...

Ni antara bantuan makanan yang kitorang bagi, turut bersama kami adalah pegawai-pegawai dari JKM Kubang Pasu, Kedah



Seterusnya, sedikit bantuan kewangan untuk meringankan beban mak cik sekeluarga...

Kami balik dulu ya mak cik.....

Sunday, January 16, 2011

BOB MARLEY-NO WOMAN NO CRY

No woman, no cry (Repeat 4 times)

Said said
Said I remember when we used to sit
In the government yard in Trenchtown
Oba, ob-serving the hypocrites
As they would mingle with the good people we meet
Good friends we have had, oh good friends we've lost along the way
In this bright future you can't forget your past
So dry your tears I say

No woman, no cry
No woman, no cry
Oh my Little sister, don't she'd no tears
No woman, no cry

Said, said, said I remember when we used to sit
In the government yard in Trenchtown
And then Georgie would make the fire light
Log wood burnin' through the night
Then we would cook corn meal porridge
Of which I'll share with you

My feet is my only carriage
So I've got to push on through
But while I'm gone...

Everything's gonna be alright
Ev'rything's gonna be alright
Ev'rything's gonna be alright
Ev'rything's gonna be alright
Ev'rything's gonna be alright
Ev'rything's gonna be alright
Ev'rything's gonna be alright
Ev'rything's gonna be alright

No woman, no cry
No, no woman, no woman, no cry
Oh, little sister, don't she'd no tears
No woman, no cry

No woman, no woman, no woman, no cry
No woman, no cry
Oh, my little darlyn no she'd no tears
No woman, no cry, yeah
any sister no she'd no tears, no women no cry


No woman no cry, no woman no cry
No woman no cry, no woman no cry

Say, say, said I remember when we used to sit
In a government yard in Trenchtown
Obba, obba, serving the hypocrites
As the would mingle with the good people we meet
Good friends we have, oh, good friends we've lost
Along the way
In this great future,
You can't forget your past
So dry your tears, I say

No woman no cry, no woman no cry
Little darling, don't she'd no tears, no woman no cry
Say, say, said I remember when we used to sit
In the government yard in Trenchtown
And then Georgie would make the fire light
As it was, love would burn on through the night
Then we would cook cornmeal porridge
Of which I'll share with you
My fear is my only courage
So I've got to push on thru
Oh, while I'm gone

Everything 's gonna be alright, everything 's gonna be alright
Everything 's gonna be alright, everything 's gonna be alright
Everything 's gonna be alright, everything 's gonna be alright
Everything 's gonna be alright, everything 's gonna be alright
So woman no cry, no, no woman no cry
Oh, my little sister
Don't she'd no tears
No woman no cry
I remember when we use to sit
In the government yard in Trenchtown
And then Georgie would make the fire lights
As it was, log would burnin' through the nights
Then we would cook cornmeal porridge
Of which I'll share with you
My fear is my only courage
So I've got to push on thru
Oh, while I'm gone
No woman no cry, no, no woman no cry
Oh, my little darlin'
Don't she'd no tears
No woman no cry, No woman no cry

Oh my Little darlin', don't she'd no tears
No woman no cry
Little sister, don't she'd no tears
No woman no cry