Sha's connection

Wednesday, October 15, 2014

PARA PENCARI-MU

Sempena maal hijrah 25/oktober/2014 ni, selain menghayati kembali detik-detik penghijrahan Nabi Muhammad SAW dari kota Makkah ke Kota Madinah, aku ingin kongsikan sedikit kisah-kisah hijrah termasuk kisah hijrah aku sendiri buat korang semua.

Aku harap apa yang aku kongsikan dapat memberikan sedikit pertolongan buat kawan-kawan yang baru nak melangkah ke "dunia baru". InsyaALLAH...


Kisah hijrah dari seorang ukhti :)
Mencuba dan terus mencuba


Kisah hijrah dari ukhti  Nur Arifah Anuar.
Mula2 tak suka lama2 jatuh cinta.



Kisah daripada Ukhti Khairul Atiqah
Betol ke pakaian yang kita pakai selama ni?


Yang terakhir..
Kisah hijrah aku sendiri.
Ya ALLAH, sungguh aku benar2 rindukan
saat2 hidayahMU mengetuk tangkai hati ni


Sedikit renungan hijrah dari ukhti Miss Ieya..

Sunday, October 12, 2014

KISAH "TYPO" PALING KELAKAR 2014

Ari ni saja melambak2 posting pasal Typo yang dilakukan oleh pihak media di Malaysia... kih kih...
tergelak sorang-sorang aku....apa hari ni memang hari "Typosedunia eh? atau permasalahan TYPO ni memang dah jadi trend.? atau yang tukang taip tu Budak Praktikal yg masih fresh gitew? atau yg staff2 media  yang belum menghafal QWERTYUIOP???? kih kih kih....





Fatehah Mustapa mahu TERUS kekecewaan di
sukan komanwel.
Mesti KJ resign dr Ministry Youth & Sport
kalo rope gini...


Angin KENCING!!
Agaknya penulis time ni dok terbayang2 pintu toilet..
hehehhehe...



X pasti.....
mungkin hanya AMRAN FANS yg mengerti



Aku tak pasti JUSTIN BIEBER ni manusia
ke hape???
x pernah tahu pulak ada negara nama
Justin Bieber.


Terok bebenor...
KAFIR miskin pulak dah.......


Kapal SERAM?
Memang SERAM ketiak aku baca.....

Kah kah...
Kantoi!!!!!
atau manusia berwajah sama yang
tidak memiliki nama,umur serta pekerjaan yang berlainan?



Sejak bila Malaysia ada PERDANA MENTERI baru?
Wow..muda pulak tu...kalah KJ!!


Aikkk....? Pulak dah??
Tadi muda ni tua pulak..
Malaysia memang dah maju dr Jepun
nampak gayanya.


BAJET SEMBANG.
ramai kawan2 aku cakap
ini adalah TYPO paling JUJUR
atau pendedahan secara TYPO?
kih kih kih

Oh....rupanya ini INDRA PUTRA MAHYUDIN
yg sebenarnya.


Terima JENAZAH??
biasa dia tuh menaip rope gini...!

Wednesday, October 8, 2014

GAMBAR PENGANTIN YANG RARE DAN UNIK

Aku kadang-kadang berangan jugak nak buat pose-pose menarik masa wedding aku yang entah bila :) nak bereksyen lain dari kawan-kawan aku yang dah menikah tu...jaga korang....mesti korang jeles nengok wedding photo aku nanti...kih kih kih....

Kali ni aku nak share beberapa keping wedding photo rare dan unik, tapi korang jangan ciplak...tunggu aku buat dulu baru korang boleh buat macam ni jugak...haha

                                           
Bertuah punya laki..
                                                                ko dah nikah ngn aku
                                                         ko suruh aku baiki kereta ko yer...
                               nasib baik aku pernah amik sijil baiki enjin kereta dekat Giat Mara



Yahoooo.......laju lagi bang
                                                          tapi handbrek kena ingat, kang
                                                      tak pasal-pasal makan lantai jawab dia.

You jump I jump...
                                                      Tapi you pandai berenang tak?
                                            Agak2 laut kat bawah ni mcm laut mati tak?

Oooo...nak lari yer...ko dah ajak aku menikah
tapi ko nak lari pulak yer..
cepat sumbat dia dalam bonet kereta...

Masa hari pernikahanpun ko masih
                                                       kalut lagi nak main Candy Crush yer....
                                                        Nah..rasakan, ni makan dia..

Glupp....Glupppp....Ni air mineral ke air paip ni?


                                                                       Huwarghhhh....
                                                     Mengantuknya.....bila nak siap ni??
                                             Lecehla nengok budak besar main kahwin-kahwin...

                                                                           Oyeah...
                                                    Saya sudah mulai mampu bertatih

                                 Sebenarnya ada Bomba dan Penyelamat yang tengah
                                         pegang tali ni dari atas tu...Saya eksyen jer lebih
                                    errr....sudikah awak menarik saya masuk? saya gayatlah...

                                                                Hiyargh...dush!
                                      Sempat jugak ko ngorat pengapit perempuan yer masa
                                                             majlis persandingan tadi!

                                         Alamak....dahla kasut baru lepas pijak taik ayam
                                                                terpijak pulak kain ko
                                                              maaflah yer cik pengantin


                                                       Yabedabedu...bebas.....

                                                         Ko ni nak kawenpun takut ke!

                                      Boring...nengok budak besar buat apa tak tau...
                                               baik aku tidur..bantal bucukpun dah ready

                                                                         Abang ni,
                                                           time ni la abang nak uk uk
                                                                 cepatlah sikit bang oi....
                                                           tok kadi dah lama tunggu tuh.

JEJARI COKLAT NESTUM

Wah..wah..wah
menjadi jugak satu pinggan jejari coklat nestum guwa.


Syok pulak hapdet resipi dekat blog yang takda pengunjung ni....kali ni nak bg resipi
JEJARI COKLAT NESTUM pulak....

Bahan-bahan yang perlu korang ade, adalah:-


1.Satu plastik Roti
(Gardenia, Mighty White, High Five ke Masimo ikut suka korang)

2. Coklat
(Coklat masakan atau senang buat mcm aku guna je coklat paste mcm yg aku guna tu, Nuttela pun boleh)

3.Nestum @Cereal

Cara-Cara:-
1.Korang potong roti tu biar jadi bentuk jejari, nak lagi sedap lepas potong tu korang masukkan dalam ketuhar untuk dibakar...ngap..ngap...roti tu akan jadi rangup gitew..

2.Lepas dah dipotong/dibakar korang boleh celupkan jejari roti korang ke dalam coklat, pada penggemar coklat celup lama-lama sikit.

3.Selepas jejari roti korang dah bersalut coklat, korang uli pulak jejari coklat tu dalam nestum

4.Dah siap....aaaa...jangan makan dulu....taruk dulu dalam freezer, nak bagi coklat tu keras dulu.Sejam kendian bolehlah korang makan,jadikan sebagai snackpun boleh.


Sekian,
selamat mencuba :)


RESIPI TELUR GORENG BERKUNYIT

Haaa......ini dia telur goreng tersebut..
salah satu peberet guwa ini...


Kalo pi mana2 atau dekat kantin kolej/tempat kerja ada telur goreng ni pasti aku amik, nasik puteh dengan telur nipun jadi..yg dah kenyangpun aku tibai jugak...punyalah peberet katakan. Jadi, akupun belajarlah buat telur goreng kunyit ni sendiri, alhamdulillah 1st time aku buat, kakak aku cakap sedapppppp.......kembang kempis jugak aku bila dapat pujian sebegitu rope....kih kih kih.

Ok, kat sini aku bagi resipinya dekat korang. Terutama yang hidup bujang macam aku ni bulehlah coba2 resipi ni okep.

Bahan-bahan yang utama korang perlu ada tentulah


1.Telur (jangan lupa basuh)

2.Kacang panjang (dipotong2) 

Bahan-bahan lain :-
3.Serbuk Kunyit.

4.Minyak masak

5.Penambah perisa "Cukup Rasa @ Pasti Sedap''

Cara-cara nak buat:
1.Mula2 korang panaskan minyak dulu, awas jangan guna kuali basah nanti terpercik minyak kasi naya je kat kulit korang.

2.Bila dah panas, korang terus pecahkan telur ke dalam kuali. Kalo untuk bujang macam aku, 1 atau 2 bijik telur dah cukup, kalo untuk family 3 bijik dan ke atas.

3.Dah pecah semua, jangan lupa terus kacau-kacau bagi telur hancur sikit, kendian terus masukkan kacang panjang,penambah perasa dan serbuk kunyit.

4.Kacau lagi dan lagi, sampai telur tu dah mulai keras dan berketul-ketul.

5. Tutup api dapur dan siap untuk dihidangkan.

Siap, resipi yang sangat simple
Alhamdulillah, rezeki Allah bagi..insyaallah sedap.
Selamat mencuba ya :)

RESIPI MEE KARI PALING MUDAH.

Haaa...1st thing taruk gambar yang menyelerakan ni dulu :)


Assalamualaikum sahabat serta bloggerian sekalian alam. Korang semua nampak dak gambar mee kari kat atas tu...? Haa...ari ni aku nak bagi resipi pulak, 1st time ni bagi resipi dekat blog! Sebelum ni mana ada...
Resipi ni sangat mudah...terlalu mudah! MEE KARI PALING MUDAH !

Bahan-bahannya korang hanya perlukan :)

1.Sepeket instant mee Mamee perisa kari.

2.Sawi segar lagi fresh..(dipotong-potong) @ kobispon boleh jgk

3.Dua bijik telur ayam

4.Penambah perisa "PASTI SEDAP"

5.Semangkuk air (untuk kuah mee)

6.Seulas bawang dihiris halus.

7.Sedikit minyak untuk menumis.

8.Taugeh yang fresh.

9.Bawang goreng (sebagai hiasan)
10.Ikan bilis goreng

11.Kacang Tumbuk.

Kalo ada 11 benda ni maka korang semua bolehlah buat Mee paling mudah ni...sebab apa mudah sebab pakai instant mee jer..heeheheh....

Cara-cara:-

1.Mula2 korang semua panaskan minyak dan tumiskan bawang yang telah siap dihiris halus sehingga naik baunya.

2.Bila dah naik bau tu, terus jer tuang air ke dalam periuk tu. Then masukkan penambah perisa Pasti Sedap kendian kacaulah sampai sebati. Pastu taruk sebijik telur dan biarkan sampai masak telur tu, selalu kena perhati takut nanti menggelegak...melimpah keluar periuk pulak.

3.Telur dah masak, korang semua masukkan pula mee Mamee tu ke dalam kuah yang separuh menjadi tu, koyakkan perencah kari yang tersedia dalam plastik mee tu dan masukkan sekali, kacau biar perencah tu sebati, kendian masukkan sebijik lagi telur dan kacau biar hancur (nak bagi lemak sikit kuahnya)

4.Dah sebati, korang masukkan pulak sawi @ kobis yang korang dah potong tu. Jangan lama-lama nanti sayur tu lembik.

5.Dah siap, angkat taruk dalam mangkuk. Kendian taruklah Bawang Goreng, Kacang tumbuk , Ikan Bilis Goreng dan Taugeh yang masih fresh.

MasyaALLAH...sedap sangat....
simplekan untuk anak2 bujang macam aku ni...
kih kih kih


Sekian.....

Wednesday, October 1, 2014

UMAR, LEGEND IN MY HEART


Assalamualaikum,bloggerian dan para pembaca Sha Comeylicious

"UMAR, LEGEND IN MY HEART"
yeah....rasa jiwang pulak dengan tajuk entri kali ney... yaa...aku sudah jatuh chenta dengan Umar...orangnya tegas, berani dan opkos baik ati! hari ni rasa chenta padanya bertambah bila mendengar kuliah agama berkisar tentang dirinya di Masjid Daerah Balik Pulau, Allahuakhbar..rindunya pada insan ni, seperti merindui Rasulullah SAW terchenta :)
Saidina Umar Al-Khattab, the legend in my heart!

Dulu,sebelum hijrah..aku mmg jahil (jahil tukil) aku sekadar tahu nama sahabat2 Nabi SAW.. tak pernah amik tahupun kisah diorang, komang2 kalo taupun kisah Saidina Abu Bakar As-Siddiq, bila tau kisah Umar Al-Khattab, aku tak tertarikpun sebab yealah Saidina Umar ni kan garang sangat, kisah2 sebelum pengislamannya jugak buleh tahan kasarnya...tapi aku silap, bila mengenali Amirul Mukminin ni, masyaallah....aku jatuh chenta dengannya!! sedetik penghijrahanku Allah SWT telah menghadirkan rasa chenta pada insan ni....sebab apa? sebab Allah nak  tarbiyah aku agar aku bangkit dari kejahilan aku sama seperti Saidina Umar! Allahuakhbar.... besarnya cara Allah mengajar aku untuk istiqamah dengan hidayah yang diberikanNYA padaku.


                                   
                                          UAI pun suka :)

Ada satu kisah Saidina Umar ikut Nabi SAW gi berbaih dengan kaum wanita, lalu ada seorang wanita tu banyak sangat tanyanya pada Rasulullah SAW...sampai Saidina Umar tergelak mendengar pertanyaan wanita terbabit yang terlalu banyak. Ya ALLAH, mesti chomey sangat Saidina Umar time tu :) tak dapat nak bayang pulak aku...ehehhehehe...

Okep, kat sini aku letak BIOGRAFI SAIDINA UMAR
Sumber : WWW.Islam2u.Net

Nama sebenar  Saidina Umar adalah
"
Umar bin Al-Khattab bin Nufail bin Abdul Uzza bin Ribaah bin Abdillah bin Qarth bin Razaah bin 'Adi bin Kaab"

Gelaran  :- Al-Faruq
Keturunan : - Arab Quraisy (Kabilah Bani Adi)
Tarikh lahir  :- 13 tahun selepas berlakunya peristiwa Abrahah (menurut Imam Nawawi)
Jawatan : - Khalifah Ar-Rasyidin Kedua
Tarikh Lantikan :- 634M
Tempoh Jawatan :- 10 tahun
Tarikh M/Dunia :- 23H @ 644M
Umur :- 63 tahun
Menarik lagi tentang Saidina Umar ni beliau merupakan mertua Rasulullah SAW apabila Rasulullah bernikah dengan anaknya, Hafsah binti Umar. Beliau juga salah seorang yang dijamin Syurga oleh Rasulullah SAW.
Keislaman Saidina UmarSebelum memeluk Islam, Saidina Umar macam duta bagi kaumnya terutama untuk mengadakan perundingan antara kabilah yang bermusuhan. Beliau memeluk Islam pada tahun ke 6 kenabian Rasulullah ketika umurnya 27 tahun. Tindakannnya masa tu memang mengemparkan masyarakat Quraisy bagaimanapun telah memberi berita gembira kepada umat Islam bahawa Islam akan menjadi kuat dengan adanya UMAR IBNU AL-KHATTAB.
Rasulullah SAW pernah berdoa ; "Ya Allah kuatkan Islam dengan Umar Al-Khatab atau Abu Jahal b. Hisyam"  (Hadis riwayat At-Thabarani)
Dalam sebuah hadis lain yang diriwayatkan oleh At-Thabarani juga, bahawa Rasulullah SAW juga pernah berdoa : "Ya Allah kuatkan Islam dengan Umar Al-Khatab"
Sebuah hadis dari Ibnu Abbas yang diriwayatkan oleh Ibnu Majah, bahawa Rasulullah SAW berkata : "Apabila Umar memeluk Islam, Jibrilpun datang dan berkata :
"Ya Muhammad, sesungguhnya seluruh makhluk langit bergembira dengan islamnya Umar"
Setelah memeluk Islam, Rasulullah SAW telah mengelarnya sebagai Al-Faruq kerana beliau dapat membezakan di antara perkara yang benar dan batil. Ketika ditanya oleh para sahabat bagaimana dia mendapat gelaran tersebut, Saidina Umar menjawab :
"Pada suatu hari, Aku bertanya kepada Rasulullah SAW : "Ya Rasulullah SAW, adakah kita dalam kebenaran ?"
Jawab Rasulullah SAW : "Benar"
Aku berkata lagi : "Kenapakah kita beribadah secara sembunyi ?"
Kemudian kami masuk ke Masjidil Haram membuat dua syaf, satu aku dan satu lagi Saidina Hamzah (berjemaah). Maka semua orang KAFIR Quraisy melihat ke arah kami berdua dengan perasaan yang sangat marah yang tidak pernah mereka terjadi sebelum ini, lalu Rasulullah SAW mengelarkan aku Al-Faruq !
Dengan islamnya Umar, maka umat Islam yang sebelum itu sentiasa ketakutan menjadi kuat. Mereka telah berani solat secara terang-terangan  di Baitullah   khususnya setelah peristiwa di atas. Di samping itu juga, orang Quraisy juga tidak berani menganggu orang Islam yang sedang beribadah kerana takut kepada Umar.

MasyaALLAH, betapa hebatnya Umar Al-Khattab!!
Dalam perjalanan hidup sahabat Rasulullah SAW ini, antara peristiwa  yang menarik perhatian kafir Quraisy Makkah ialah apabila Saidina Umar Al-Khattab telah mengambil langkah untuk berhijrah secara terang-terangan, berbeza dengan pendirian para sahabat yang lain yang terpaksa berhijrah secara rahsia.
Umar Al-Khattab terkenal sebagai seorang yang berani  semasa sebelum islam dan   bertambah berani sesudah beriman. Allahuakhbar....
Bahkan pada detik-detik terakhir sebelum meninggalkan kota Makkah untuk berhijrah ke Madinah, Saidina Ali r.a. yang menyaksikan peristiwa tersebut, meriwayatkan: Setelah saidina Umar membuat keputusan untuk berhijrah, beliau mengambil sebilah pedang disandang di sisi pinggangnya, kemudian dicapainya set panah lalu disangkut dibahunya, sebatang anak panah pulak tergenggam ditangannya dan dia melangkahkan kaki menuju ke Kaa'bah. Ketika itu tokoh-tokoh Quraisy sedang bersantai di sisi Kaabah menyaksikan kehadiran Umar.
Saidina Umar melakukan tawaf tujuh kali dengan penuh semangat tetapi tenang, tanpa menghiraukan tokoh-tokoh kafir Quraisy yang memerhatikannya. Sebaik selesai melakukan tawaf, beliau menuju ke Maqam Ibrahim dan mendirikan solat.
Selesai solat, Umar berdiri di sisi Maqam Ibrahim sambil mengeluarkan kata-kata yang keras dan pedas terhadap puak kuffar Quraisy. kata Umar:
"Sesungguhnya Allah SWT tidak akan membinasakan wajah manusia di dunia ini, kecuali wajah puak-puak jahanam yang memusuhi agama Allah."
Kata Umar lagi: "Barangsiapa yang sanggup menjadikan ibunya keseorangan disebabkan kematian anak, meletakkan anak-anak mereka menjadi yatim piatu lantaran kematian bapa, sanggup menjadikan isteri kesayangannya menjadi balu kerana kematian suami, marilah kita adu senjata di sebalik bukit ini."
Cabaran Saidina Umar terhadap tokoh-tokoh Quraisy yang menyaksikan kehadiran Umar dengan pedang terhunus itu, ternyata menimbulkan kesan gerun di dalam hati mereka. Pertama kali mereka mendengar cabaran yang begitu hebat dari Umar, mereka terpegun tanpa seorangpun yang berani menyahut cabaran Umar berlawan senjata.
Dari sudut psikologi, cara Umar mencabar puak Quraisy dengan gaya seorang pahlawan yang bersedia untuk mati, menjadikan puak Quraisy lemah semangat. Mereka membisu tanpa reaksi, sekalipun Umar mengutuk mereka sebagai puak yang bakal dibinasakan Allah SWT. Dalam keadaan puak Quraisy lemah semangat, Umar mengajak pulak mereka  beradu senjata.
Saidina Ali r.a. yang turut mendengar kata-kata Umar itu berkata: Sesudah itu Umar melangkahkan kaki meninggalkan kota Makkah dengan tenang, tanpa dijejaki oleh puak-puak Quraisy. Bagaimanapun peristiwa itu memberi seribu rahmat kepada kaum muslimin yang letih lesu, dari kalangan orang-orang tua, orang-orang sakit yang tidak terdaya meninggalkan kota Makkah tanpa teman. Mereka semua mengambil peluang untuk berhijrah ke Madinah bersama Umar Al-Khattab, dengan aman tanpa sebarang gangguan.
Berikutan dari peristiwa itu, maka kaum muslimin Makkah telah menyahut seruan hijrah. Sehingga tiada lagi para penyokong Nabi s.a.w. yang tinggal di Makkah, kecuali Nabi s.a.w., Saidina Abu Bakar As-Siddiq. Saidina Ali bin Abi Talib, selain itu orang-orang yang sakit, mereka yang tidak kenderaan dan keupayaan berhijrah dan mereka yang dikenakan tahanan oleh pihak  Quraisy, akibat tindakan mereka menyahut seruan Islam
Menarik lagi tentang Umar Al-Khattab The legend in My Heart ni adalah :- 
1. Semasa tidur, aku bermimpi bahawa aku berada dalam Syurga. aku lihat seorang perempuan sedang berwudhuk dekat sebuah istana. Aku bertanya untuk siapa istana ini. Katanya : Untuk Umar" Hadis riwayat Shiekhaini (Bukhari dan Muslim)
2. Sesungguhnya Allah menjadikan lidah dan hati Umar itu di atas kebenaran. Hadis riwayat At-Tarmizi
3. Sekiranya selepas aku ada nabi, sudah pasti Umarlah orangnya. Hadis riwayat At-Tarmizi
4. Sesungguhnya aku lihat syaitan-syaitan dari kalangan jin dan manusia lari lintang pukang dari Umar. Hadis riwayat At-Turmizi
5. Umar cahaya bagi penduduk Syurga.
6. Semua malaikat di langit menyayangi Umar dan semua syaitan di dunia melarikan diri dari Umar
7. Sesungguhnya ada seseorang di kalangan umat sebelum kamu yang menjadi sebutan ramai (kerana kebaikannya), jika perkara ini terjadi dalam umat Islam, sudah tentu Umarlah orangnya. Hadits riwayat Bukhari.
8. Tidak ada sesuatu perkara yang diperkatakan oleh orang ramai dan kemudian diperkatakan oleh Umar, nescaya turunlah al-Quran sebagaimana yang dilafazkan oleh mulut Umar. (Kata-kata Abdullah bin Umar)
Umar Sebagai Orang Yang Pertama
1. Pertama digelar Amirul Mukminin
2. Pertama menggunakan Hijrah sebagai kalendar Islam
3. Pertama mengenakan pukulan 80 kali ke atas peminum arak
4. Pertama mengharamkan nikah mut'ah
5. Pertama mewajibkan zakat ke atas kuda
6. Pertama menubuhkan jabatan-jabatan
7. Pertama sunatkan Qiyyam Ramadhan
8. Pertama mengarahkan solat Jenazah berjemaah dengan 4 takbir
9. Pertama memperkenalkan Al-'Aul dalam masalah Faraid (harta pusaka)
Umar Dan Al-Quran
Saidina Umar Al-Khattab mempunyai pemikiran yang sangat hebat. Beberapa pendapatnya merupakan sebab turunnya al-Quran. Di antara ayat-ayat al-Quran yang diturunkan sempena pendapat beliau ialah :
1) Kisah tawanan Badar  - ayat 28 Surah Al-Anfal
2) Ayat Menjadikan Maqam Ibrahim sebagai tempat solat - Ayat 125  Surah Al-Baqarah
3) Ayat Hijab - Ayat 53  Surah Al-Ahzab
4) Ayat tentang asal-usul kejadian manusia - Ayat 12   Surah Al-Mukminun
>5) Ayat tentang arak  -    Ayat 219   Surah Al-Baqarah dan Ayat 43  Surah An-Nisa'
6) Ayat Larangan Mensolati Jenazah Orang Munafiq - Ayat 84   Surah At-Taubah
7) Kisah orang Munafiq - Ayat 6 Surah Al-Munafiqun
8) Ayat 5  Surah Al-Anfal
9) Ayat 16  Surah An-Nur
10) Ayat tentang penghalalan jima' di malam bulan Ramadhan - Ayat 187  Surah Al-Baqarah
11) Ayat 97  Surah Al-Baqarah
12) Ayat 65  Surah An-Nisa'
13) ayat 13 Surah Al-Waqiah


Subhanallah...betapa hebatnya Saidina Umar Al-Khattab ni.... jadi tidak hairanlah mengapa aku boleh jatuh chenta dengannya bahkan aku dah prepair siap-siap nama untuk anak aku nanti.... akan ada nama "UMAR"

Moga-moga comel, berani, dan kuat seperti Saidina Umar :)