Sha's connection

Wednesday, September 24, 2014

Hukum Meminum Kopi Luwak (Musang)


Kopi luwak (Musang)..aku tak pernah taupun sebelum ni tapi disebabkan aku ni peminat "LAWAK KAMPUS" dekat satu part tu ada scene Cikgu Noodle minum kopi luwak. So, akupun tertariklah nak carik apa benda kopi luwak ni sebab dalam scene tu Keith lukis kopi luwak adalah kopi dari najis luwak(musang)!!! errrrr....serius??

Menurut wikipedia Kopi Luwak ni adalah seduhan kopi menggunakan biji kopi yang diambil dari sisa kotoran luwak/musang (Taik musang). Biji kopi ini dikatakan memiliki rasa yang tak sama dari kopi biasa sebabnya telah dimakan dan akhirnya keluar melalui saluran pencernaan luwak. 
Tu dia aih.....pening pulak aku pikiaq sebab kopi tu dari taik binatang yang bernama Luwak ni..so...jom kita tengok apa kata Jabatan Agama dan UAI  pulak pasai kopi luwak ni.

Ini kata UAI


Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-98 yang bersidang pada 13-15 Februari 2012 telah membincangkan Hukum Meminum Kopi Luwak (Musang). Muzakarah telah membuat keputusan seperti berikut:
 
Setelah meneliti keterangan, hujah-hujah dan pandangan yang dikemukakan, Muzakarah menegaskan bahawa Allah SWT memerintahkan umatNya supaya memilih rezeki yang halal dan memakan makan yang baik sebagaimana firman-Nya dalam Surah al-Baqarah, ayat 172 yang bermaksud:

“ Wahai orang yang beriman! Makanlah dari rezeki yang baik yang telah Kami berikan kepada kamu, dan bersyukurlah kepada Allah, jika betul kamu beribadat kepada-Nya.”
 
Muzakarah juga berpandangan bahawa kaedah fiqhiyyah menetapkan bahawa: الأصل فى الأشياء الإباحة، ما لم يقم دليل معتبر على الحرمة iaitu hukum asal mengenai sesuatu adalah harus selagimana tidak ada dalil muktabar yang mengharamkannya. Ulama’-ulama’ fiqh muktabar menjelaskan bahawa mana-mana bijian yang dimuntahkan oleh haiwan atau yang keluar bersama najis haiwan tersebut, selagi mana ianya tidak rosak dan masih kekal dalam rupa bentuknya yang asal atau jika ditanam ia mampu tumbuh, maka ia dihukumkan sebagai mutanajjis dan bukan najis.
 
Sehubungan itu, selaras dengan penegasan dan pandangan-pandangan tersebut, Muzakarah bersetuju memutuskan bahawa biji Kopi Luwak (musang) adalah bersifat mutanajjis dan ia harus dijadikan bahan minuman dengan syarat:
 
  1. biji kopi tersebut masih dalam keadaan baik, tidak berlubang, tidak pecah dan dapat tumbuh jika ditanam; dan
  2. biji kopi tersebut hendaklah disucikan terlebih dahulu daripada najis.
Muzakarah juga memutuskan supaya Kopi Luwak yang dihasilkan hendaklah mendapatkan sijil pengesahan halal daripada JAKIM atau Majlis Agama Islam Negeri (MAIN) sebelum dipasarkan kepada masyarakat Islam.

Sumber :Majlis Fatwa Kebangsaan @ E-Fatwa

ABE KOB BALAS SUGHAK MEKNA




 Salesjahtero pado Na. Mitok maahla kalu sughak Abe Kob ni sapa tok keno taiming.Mano tau takut nyo kaca Na nok bbaco bok doh mugo SPM jas eraun de koner.

     Ptamo skaliAbe Kob nok oyat lebih kughe keh keno tepuh ko kheto ggalo dale ghelung aghituh. Abe Kob sihak molek-molek takdok apo satu. Bulih make minung po skalo cumogliak kaki jah sikik. Loni tu jjale kekcah la sikik. Tapi tok kekcok. Mukopulok takdok ccala sikit abok. Mujo la de ngelok ko taya maso tu. Tapi nnayejauh kkakloh jugok sapa masuk pah ko dale paghik. Dgheba kheto ggalo cekapjugok mugo dio de teke brek. Mujo tok tbalik pun mujo. Tidok gak lenyek la Abettipo ko kheto ggalo ibaghak kato supo nge cicok kkepik ppitu.

     Banyok kopegho kuba loni? Bunying kato dok bgheghek sokmo kok atah batah pade. SedaklaNa. Kuba kuba pun ado. Itik sghati pun ado pegho. Haghak ko Abe Kob gapo la hokado. Muto Honda Kap lapu bulat hok tu jah la wak ppegi maghi. Baghu ni pungmapuh di trefik lait ccabe pak Binja. Stak-stak tok iduk. Pgheh tok soh ghoyakla sapa sebok minyok-minyok. Pah doh jjadi ggitu sakni, heghek alah ktepitakutnya mughih ddemo. Takut de lapu ttuka jjadi kala ija. Doh oghe laing pakamuto ganah-ganah ssajo. Ssegho malu kkakloh jugok doh tok cekak kehey tokidup-idup. Napok budok-budok mudo lalu kok tepi. Siak wak nganying lagi set-setdio. Nya pgheh muto habih te. Dale hati bghaso bekok jugok tapi takpola. Nokngepek kea takut nya katok ddemo. Abe Kob ni pung jenih tok suko maghoh tokttetu kalu.

     How’s life?Haha. Panda jugok Abe Kob spiking. Nok kato panda bena takdok la tapi bulih lasikik2. Aritu Na gi sungguh ko KB Mall? Abe Kob wak lolok jah. Tok seko pulokNa gi sngoti. Siak bowok Mek La lagi wak teme. Mitok maah la banyok-banyok koNa. Hola tunggu Abe Kob ccokoh situ. Bbetolle aghitu talipong tokde nok bohpitih. Sohko nok talipong nok meseh 10 sen tu pun tok lepah. Mo tidok gak bulihla jugok tanyo-tanyo kaba. Abe ajat nok wat April Ful jah ko Na. Sebok bacosughak Na aghitu. Kaba-kaba gak ttitik tak-tak air mato. Tokde de nok kesatpaka nneleh kot pipi. Mujo tok nnaung jah ddale bilik. Buke ggapo tok seko Nasaye jugok ko Abe Kob. Ho la mugo Abe ni muko tok sbghapo. Lembu kuba takdok.Ngaji skoloh pun tok bghapo bulih gi. Meme oghe ggela po’ko pun ko Abe dulu.Tapi bersyuko bena doh tu. Hok beghak lagi pun ado. Maso tikate satu oghe ggelakkoghe nyo. Na tok tau mugo Na skoloh lain doh maso tuh.

     Abe Kobingak lagi hok cghito pasa skey putuh duo tu. Molek-molek ado dok mmusing daleppalo sghupo nge maghing dulu jah baghu jjadi. Tapi taim tu kea kitobudok-budok lagi. Abe pun buke ppisoh nok ghepih skey hok Na beli di koperasitu. Tapi doh Na pege kuak dooh, Abe pung senjoh jah la. Tok seko pulok bulihputuh. Tapi takpo la muking doh takdir nok jjadi ko ggitu. Sapa ko loni Abe Kobingak. Keh suko kuat dooh sapa gguling atah lata, kelik skoloh pete tu Abe kenopia' ko mok Abe. Doh baju baghu basuh kelik-kelik cema clotey. Maso tu Daia ngeFebreeze pung takdok lagi. Ho la ppeluh ppela dio basuh Abe sene-sene jah wakccema. Kuat ddooh suko tu mujo tok kkicik dale slua. Kalu tidok gak koho paghokAbe keno behe nge ggeghak sapoh pete tu.

     Abe punsbena meme lamo doh suko ko Na. Tapi wat bodo gitu jah la doh mugo Abe ni tokbghapo jjadi blah mano bahagie tekok lah katah. Sene kato gak muko cannot goon. Ibaghak kato kalu atar gamba nok mitok jjadi model, tokde sapa ajensi modelpung eh, di jjabak poh lagi keno rijek. Doh mugo Na ni jenih bara. Kulit putihpo kapah, muko pulok licin takdok jghawak sikit abuk. Abe Kob pulok ceghohsikik jah pado patak kholi. Pah muko gak tok soh ghoyak lah supo jale tar toksiak. Khutuk doh so pah kkasak pulok supo khetah pasir. Sebak tu Abe Kob tokbghani nok pjelas nge Na duduk bangun hal sbenar. Yolah Abe tau sapolah Abe ni.Kalu ccokoh tok samo tinggi pah kalu ccace tok samo ghendoh. (Eh jolo ko gitu?Aah ikut dio lah..). Tapi tulah oghe tuo-tuo dok kato tok kena mako tok cinto.Bilo doh kena bulih kikih hagheto. Hehe. Ggugha jah tu. Abe ingat pah cceghohdoh dok nnepuk tange sbeloh, tapi tok seko Na pung ado sipe hati jugok ko Abe.

     Bilo kene-kenebalik jak maso jah satu lagi kito skelah. Na ingat dok ppalo Na keno bola masoklah PJ? Ttekoh Na, Mek La, Anih, Mek Nor nge Mek Song duk maing balloba ttepipade? Maso tu Abe la hok jong sepak. Nok kato kaki beka sohih doh dok. Nok katokaki kewek pun dok jugok. Abe uting alah ko gol doh tapi mugo ssaloh gi sepaktojo’ bola nnambung alah ke lain. Tu ya bola nnacar gi caghi ppalo Na. Tok sekopulok taim tu Na nok lopak getoh. Ble-ble lopak, tteleng ppalo-ppalo behe kobola. Siap jjelir lidoh-lidoh tu hok tok tehe skali. Mulo-mulo nok ssuko jugokdale hati, tapi bilo Na jjeghik kio-kio tu Abe Kob jadi saloh haboh tok tau nokwat guano. Pucak muko-muko. Knalin duda' duda' dale dado. Lamo-lamo lepah padokjadie tu ghaso ssie ttukar jadi ghaso saye. Padaha baghu jah satu taim tu. Nokbbaco pung tok gheti lagi. Sohko nok wak karenge Saya Sebatang Pen.

     Na meseh tubuke Abe tokse balah. Pah Na talipong pung buke Abe tokse akak. Buke kato agah.Ego pulok jauh skali. Nok balah guano doh kalu duo tigo bule doh takdok kredik.Kade-kade Na talipong pung Abe tok pghase. Aghitu henset jatuh ttanggo. Nnetingstak datah sapa bbowoh. Ghela habih nge hauzing-hauzing. Pah ko kipek ccabut.Ingak ko punoh doh tapi mujo bulih guno lagi. Paka ikak nge getoh ggitu jah. Kretihmugo. Lepah pado tu jjadi tok bbunying nada dering. Buke toksey beli hensetbaghu tapi keno tolok dulu la Honda Kap tu kkeda besi bughuk. Timbe kilo kotimbe kati takpo blako. Bulih pitih gak baghu bulih beli talipong hok baghu.Tapi kalu de tolok muto ssako tu, nok naik ggapo la pulok Abe. Bghona sokmo punsaye lagi Abe ko dio. Kalu takdok Honda Kap tu gak, Abe Kob supo nge patoh kakila tokleh geghok kuano. Kade-kade bowok gi cceghuk ghupuk. Mmagha’ alik blakebeghak nge ghupuk. Ccongek pun pgheh smace. Sapa bghasak kkelok. Gi ccedong punsapa ko atah batah Abe bowok gi. Haghak ko tokleh nnapung jah, kalu tidok gaksambung kipah alik blake wat gi klaut doh Honda Kap tu. Napok jah ghebeh ggitutapi gagoh lagi bo stakak nok gi Kkoto Baghu.

     Pah pulokwoya talipong ghumoh keno keghik ttikuh aghitu. Putuh gheta tokde de nok tukahok baghu. Baso tikuh loni jenih lapa nya khobek koksey. Kade-kade keghik supikglenyar. Kade-kade mamoh slipa jepong. Kalu tikuh hok jenih gigi kuak sikikkekoh puyok ddapur. Blete kale habih atah pagho. Hok beghak skali nya nokkeghik tlingo Abe taim tengoh tido. Tengoh nnegho molek-molek, segho geli-gelijah cuping. Genyeh-genyeh mato kkejut ka kelih ado tikuh atah lembek. Ado ladale pak limo ekor puok-puok dio. Acu nok libah nge nyapuh, ccuda doh eh laghi.Tapi loni kughe doh sikit skat Abe Kob letok pghakak atah ghabung nge atahglega. Letok upe ike keghing duo tigo ekor ppakak make puok-puok dio. Dea masukpghakak gak, Abe katok mmapuh pah gi tohok ppayo. Make jaso Honda Kap jugok tubowok tikuh alah ko ppayo.

     Eh panjebena doh ni Abe Kob nnulih. Siak masuk cghito pasa tikuh pulok doh. Tadokssakuk pauk. Buke ggapo takut Na tokde nok bbaco bok. Tapi Na tu pung jangebbaco guno pelito aye. Mano ttau api-api naik loni takut nok jjimat. Abe Kobghusing jugok lamo gak punoh mato bbaco dale gelak.

     Abe Kob punnok tido doh ni. Ghipik doh mato-mato dok taha. Ngatuk ttakdi lagi tapi togo’air neskepi duo tigo jok tehe la smeta. Blah-blah mano pung keno jugok tulissughak ni bia Na tau hok sngoti. Pah kalu Na ghajing gak balah la pulok. Tapikalu Na jenih mmalah, Abe pung tokleh kato apo la. Pah tu tulong kighing saleko Tok Ayoh tu ble-ble. Heghek kuba pete-pete tu baco Bismillah. Takut nyasedo' ko guano. Baso kuba ni buke bulih haghak sangak. Tanduk panje nnateggotu. Keno hok tu gak, make tok habih la Na. Pah takpola stakat tu la dulu.Foget me not and stay kip in tac. If yu mis mi, jas rimember mi in yorpreyer.

Sale Kerindue, 
Abe Kob

......................................................................................................................................................
Tu dia...for the second time aku terbelit lidah nk membacanya..tapi memang enjoy gile kisah cinta Mekna nge Abe Kob ni....sweet sangat...ehheeheheh.....aku arap Sabri Yunus buleh wat kisoh cinto Mekna nge Abe Kob!

SUGHAK MEKNA BUAT ABE KOB


Assalamualaikum..

kehadape Abe Kob ye di sayengi..

apo kaba Abe Kob ssano? Na haghak Abe Kob sihak sokmo bersamo Tok Cek nge Tok Nik Abe Kob. Tujue Na bui sughak ni ko Abe Kob buke ggapo. Lamo bena doh ghasonyo tok denga kaba Abe Kob. Make paka stagho mano? Duduk bangung sapo jago. Na bimbe jugok doh bbunying baghu ni Abe Kob keno tepuh ko kkheto ggalo dale ghelung tbaka. Knalin Na mulo-mulo denga bghito. Nok gi kea mugo jauh. Pah tu pulok kenaike kok alik ni pun payoh nok bbulih. Dgheba kheto pulok pakak wak mogok bkali skak minyok Disey naik saghi duo nih. Nnengung jugok Na mmikir. Hola stakak bbalah bbalah meseh gitu jahla scaghok. Pahtu senyak sapa ko arini takdok bghito lasung nah.

Abe Kob jolo ko ni nok ggewe lagi ngw Na? Abe Kob ni supo main-main jah. Dah mugo aritu Na ajok jjupo KB Mall Abe Kob tok gi. Pah cceghoh Na tunggu. Sohko bate idung, baye-baye Abe Kob pun tok napok. Kalu idung tu macung bla la jugok. Ni idung kepek po keno jighik ko kheto ggiling. Hehehe. Jange la mughih deh. Na tau Abe Kob takut kalu kito dok bgheke po blakah. Takpola mugo aritu Na bowok Mek La gi skali. Mek la hok dok ttepi ghumoh Na tula. Hok ddepe ghumoh dio ado pokok pauh epo. Na pn tau hukung hake. Kalu berduo-duoe gak ado hok nombor tigo yakni sete. Cikgu pun dok pese sokmo doh maso ngaji skoloh. Hare pege-pege tange ttino jate hok buke muhrim. Tok Ayoh pun dok ghoyak smace. 

Abe Kob ingat dok dulu maso kito skelah jah ne? Na kea duk blake Abe Kob. tok siak khijo hok cikgu bui, Na ghelo bui sughuh Abe Kob tighu. Buke ggapo. Na ssie tengok Abe Kob keno pia'ccikgu haghi-haghi. Nok kato Abe Kob bodo kea lamo takut ssegho hati. Pah ado ttiko-ttiko kalu Abe Kob nok pinje ghoba ko kale ko,Na ghelo bui pinje. Tapi sokmo Abe Kob wak pghile. Takpola demi kasih saye ko Abe Kob, Na bli koperasi 20sen so. Abe Kob suko. Pahtu kito pung ppakak suko. Abe Kob sapa tguling-guling nah atah lata dale kelah. Memela gigi depe Abe Kob takdok scopey tapi Na bgehi bna kelih Abe Kob suko. Tok tahu jugak bakpo. Maso tu lah Na ghaso jatuh hati nge Abe Kob . Stat pado situla Na saye ko Abe Kob. Ibaghak kato sghupo mnate minyok hok penuh litir. Ado jugok oghe hok nok tra ngeceh Na tapi rijek blako. Mmato Nna Abe Kob soghe jah. Jak pado haritu sapa ko skoloh mnengoh meme Na tok kheling kokghe lain. Bia lah oghe ggela Abe Kob po'ko skalipun tapi Na tok kelih pado ghupo paghah. Na kelih pado peel pghanga. Hati Na doh di cughi oleh Yaakob bin Hj Stopa.

Tapi lolloni Abe Kob mace lain jah Na ghaso. Tok sghupo mulo. Meseh tok balah. Talipong tok akak. sebak tu Na bui sughak ni ko Abe Kob. Nok mitok kato putuh. Kalu saye wak la cagho saye. Kalu tok saye gak biala Na bebah mace bughung-bughung hok tghebe dilangik tinggi. Na tok sey jjadi tok macung tapi pipi pulok ssoghong. takpo stakat ni la dulu Abe Kob deh. Tok Ayoh dok klo doh tu. sughuh gi heghek kuba pakblah eko ppade wat masuk dale ggok. takut de gelak kea banyok sete dok glewa' taing-taing goghik. siak-siak mandi kakghe pah nok bbco buku pulok. Tok lamo doh tu nok SPM.

Ikut la Abee kob nok balah ko tokse sughak na. hok peting Na nok tau jawape Abe Kob. blah mano cagho nok kehey tu na paka seghoh ko abe Kob. nok meseh ko nok talipong ko ikutlah. sekie wassalam.

sayemu,
Mek Na.=)



Korang semua ni paham tak Mek Na cakap apa??haha. Aku sendiri terbelit lidah nak membacanya walaupun ia adalah bahasa rasmi aku. Mungkin sebab ejaannya terlalu "pure" membuatkan aku jadi tersasul. Apa motifnya entri kali ni sebenarnya? Aku cuma mahu mengajak kamu semua fahami maksud tersirat yang ada di dalam surat yang Mek Na nak bagi kat Abe Kob dia ni. Selamat memahaminya. =)



Contohilah Mek Na, walaupun 'bergewe' dia tahu hukum halal haram.

Hmmmm...mmmm...Nescafé

Aku dulu bukanlah penggemar Nescafé . Serius...aku memang tak boleh minum Nescafé . Kalo aku minum kepala aku mesti jadi ting tong, akupun tak tahu pasai apa buleh jadi lagu tu... kawan aku cakap mungkin sebab kandungan caffein dia agak banyak dari kopi biasa kot....

Itu dulu....tapi sekarang aku dah boleh minum Nescafé ... itupun yg 3 in 1 . Pertama kali aku cuba Nescafé (selepas aku buleh minum) masa aku last year dekat universiti, malam tu kami berjaga sampai pagi untuk study sambil main, konon2 nk score A gitew..maklumlah last year... Swee Lan yang bawak Nescafé tu banyak2, malam tu dekat 4 sachet Nescafé seorang kami balun (kononnya untuk mengelakkan mata dari mengantuk) last2 pagi esok, semua kena ulser sebab terlalu panas. Jadi aku nasihatkan korang jangan terlalu ketagih minum sampai lebih 2 sachet sehari, takut jadi macam kami...sia-sia je..kih kih kih.

Arhhh...lucu pulak bila igt pengalaman kena ulser sebab minum terlalu banyak Nescafé . Sejak tu aku serik takmau amik Nescafé lagi.........
Tapi tak sampai setahun, bila dapat job kat satu company ni...aku jadi "KETAGIH" Nescafé pulak ...(pulak dah!). Pada mulanya sebab aku mengantuk, aku try minum...mmg serius aku jadi tak mengantuk, lepas tu aku amik lagi...dan lagi...dan lagi......dan lagi...lagi..lagi.... boleh dikatakan tiap2 ari aku amik, kalo xdak Nescafé aku akan amik mana2 kopi, white coffe @ mocha... adushh...aku dah jadi parah....sampaikan aku seronok bila bau kopi...nak2 kopi yang mahal2 dekat restoren2 high class....masyaallah...nikmat dan wangi sangat bau dia....


Siap ada Tumbler lagi.. btw ini kakak aku yg beli
bukan aku,sbb nk tumbler percuma punya pasai
Jadi...aku dah cuba untuk kurangkan minum ni..aku amik alternatif dengan membeli serbuk kopi murah yang harga seringgit itu sahaja, aku beli dekat kedai runcit dekat rumah aku... alhamdulillah, maka berkuranglah rasa nak minum Nescafé  ni... lagipun air kat dalam tumbler Nescafé itupun bukanlah original Nescafé , air kopi seringgit tu jepun, aku saja eksen taruk dalam tumbler tu sebab nak amik gambar gitew..kih kih kih....jangan mara aaaaaa...

3 TANDA APABILA KUCING DATANG......



3 Tanda Apabila Kucing Datang ...................

Bila kita makan di kedai makan. Tiba-tiba ada kucing datang. Minta makanan dengan kita. Kenapa tak pada orang lain? Saya biasa alami situasi ini.
Saya dapat rungkaikan. 3 tanda apabila kucing datang kepada kita bukan orang lain.

Pertama.
Allah sedang bagi tahu. Makanan kita hak kita itu.Bukan semuanya rezeki kita.
Sebahagiannya rezeki kucing itu.Sebab itu ia datang pada kita.

Kedua.
Allah sedang bagi tahu. Apabila kita memberi makanan.
Kepada kucing itu. Rezeki lain akan Allah ganti yang lebih baik.
Sebab 1 kebaikan itu. Allah balas 10 kebaikan @ pahala. Allah Maha Mampu bagi lebih dari itu.

Ketiga.
Allah sedang bagi tahu. Apabila kita tak memberi makanan.
Kepada kucing itu. Sebenarnya kita sedang menolak rezeki baru.
Allah nak bagi kepada kita.Rezeki itu luas, bukan hanya pada wang. Tapi meliputi semua kehidupan. Ingin ikhlas memberi, berilah pada haiwan. Kerana haiwan tak pandai ucap terima kasih kepada kita. Ia hanya tahu minta dan makan.

Alhamdulilah baru aku tahu.

Saturday, September 20, 2014

CITARASA KAMPUNG DI RESTOREN PELADANG BALIK PULAU

Restoren Peladang yang terletak di Balik Pulau, Pulau Pinang adalah salah satu restoren open air terbaik yang aku suka bertandang,(sebenarnya dekat sangat dengan umah aku) di samping harga makanannya yang berpatutan.

Dekat sini, hangpa @ ampa habaq je nak makan lauk apa..dari keli bakaq, kari kepala ikan, ulam-ulaman, ayam bandaq, ayam kampung...semua dok ada...makan sampai puaih ati. Mengikut laporan BULETIN MUTIARA dan keratan2 akhbar yang pak cik tu tampal kat kedai dia, depa menyajikan 120 jenis hidangan untuk pelanggan depa.....

Rambang mata nak pilih lauk mana, disamping pelanggan yang ramai sampai kena berhimpit-himpitan untuk pilih lauk, malah bukan kaum melayu saja yang dok pi makan kat sini...semua bangsa ada sebab depa memang menyediakan sajian yang mengikut selera rakyat Malaysia.

Antara aneka juadah yang dok ada kat sini
(Gambar ihsan Buletin Mutiara)

Ini pulak yang aku beli dan balik makan kat umah
sedap betoi udang dan keli bakaq tu..

Sesapa yang dok sekitar penang tu bulehlah mai jengah2 kat Restoren Peladang ni, aku sendiripun kalau ada kawan-kawan aku yang datang biasa aku bawak pi makan kat sini..mmg tak rugipun 
(arap pak cik tu bagi diskaun kat aku nanti sbb aku telah menulis entry ni..kah kah kah)

untuk lebih mengerti korang tekan saja link ni okep '' PELADANG ''


KALAU BUKAN JODOHKU DI DUNIA

Picture adalah ihsan daripada FB

Assalamualaikum bloggerian,
Uwaaaa...dah lama gila aku x hapdet.(update) sebarang entry story mory yg bukan bestpun kat blog aku ni..
bukan tak mau update cuma tak sempat nk berintenet...al-maklumlah sekarang bukan zaman aku belajor kat universiti dulu, nk main tenet kena bukak lappy, sekarang kat henpon pun dah leh layan tenet....

ahemm...ekceli (actually) aku sebenarnya dah tulis banyak-banyak entri tapi just aku save berkulat jela dekat MS words tu, kalo berkesempatan macam sekarang ni aku just copy paste jelah ke blog aku yang tak seberapa ni.
Okay...straight to the point,
kenapa tajuk entri aku kali ni "kalau bukan jodohku di dunia"???
alhamdulillah,masa aku menulis entri ni...aku dah nak dekat setahun berhijrah ke arah imej yang mengikut syariat..syukran ya Allah....

4,5 tahun lagi dari tarikh aku tulis entri ni umurku akan menjengah ke angka 30 tahun! yaa...sebelum-sebelum ni aku sibuk...kalut nak cari pasangan hidup...risau takut tak menikah...al-maklumlah..kawan-kawan sepermainan zaman kecik, zaman sekolah rendah, menengah ke alam universiti dah sorang-sorang menikah sedang aku still membujang. Jiwa aku kosong dan sunyi, gatal nak berteman jugak...alhamdulillah, seiring dengan hijrah ni aku perbanyakkan solat sunat pada Allah meminta petunjuk...alhamdulillah Allah memberi keceriaan yang tak terhingga dalam hati aku....sampai aku tak sabar-sabar rasanya nak menunggu hari tu.
Allahuakhbar...

Allah bagi jawapan kat aku...jangan risau jika aku tidak berjodoh di dunia, kerana aku pasti berjodoh disana...di akhirat sana...Allahuakhbar....Allah memberi jalan pada aku, kalau aku tidak berjodoh di dunia ni....insyaallah kalau rezeki aku lebih dan mampu aku nak amik anak angkat! yaa....anak angkat sebagai hero aku....menemani aku jika aku tak tidak sempat untuk melahirkan zuriat dari rahimku ni...

Insyaallah :)
dan aku dah plan nama dia takpun mereka siap-siap....
okey...soal nama tu biar aku cerita kat lain entri pulak ya...hehehehhe....
aku stop sini dulu..nak sambung main FB dulu....tata.