Sha's connection

Wednesday, September 24, 2014

Hukum Meminum Kopi Luwak (Musang)


Kopi luwak (Musang)..aku tak pernah taupun sebelum ni tapi disebabkan aku ni peminat "LAWAK KAMPUS" dekat satu part tu ada scene Cikgu Noodle minum kopi luwak. So, akupun tertariklah nak carik apa benda kopi luwak ni sebab dalam scene tu Keith lukis kopi luwak adalah kopi dari najis luwak(musang)!!! errrrr....serius??

Menurut wikipedia Kopi Luwak ni adalah seduhan kopi menggunakan biji kopi yang diambil dari sisa kotoran luwak/musang (Taik musang). Biji kopi ini dikatakan memiliki rasa yang tak sama dari kopi biasa sebabnya telah dimakan dan akhirnya keluar melalui saluran pencernaan luwak. 
Tu dia aih.....pening pulak aku pikiaq sebab kopi tu dari taik binatang yang bernama Luwak ni..so...jom kita tengok apa kata Jabatan Agama dan UAI  pulak pasai kopi luwak ni.

Ini kata UAI


Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-98 yang bersidang pada 13-15 Februari 2012 telah membincangkan Hukum Meminum Kopi Luwak (Musang). Muzakarah telah membuat keputusan seperti berikut:
 
Setelah meneliti keterangan, hujah-hujah dan pandangan yang dikemukakan, Muzakarah menegaskan bahawa Allah SWT memerintahkan umatNya supaya memilih rezeki yang halal dan memakan makan yang baik sebagaimana firman-Nya dalam Surah al-Baqarah, ayat 172 yang bermaksud:

“ Wahai orang yang beriman! Makanlah dari rezeki yang baik yang telah Kami berikan kepada kamu, dan bersyukurlah kepada Allah, jika betul kamu beribadat kepada-Nya.”
 
Muzakarah juga berpandangan bahawa kaedah fiqhiyyah menetapkan bahawa: الأصل فى الأشياء الإباحة، ما لم يقم دليل معتبر على الحرمة iaitu hukum asal mengenai sesuatu adalah harus selagimana tidak ada dalil muktabar yang mengharamkannya. Ulama’-ulama’ fiqh muktabar menjelaskan bahawa mana-mana bijian yang dimuntahkan oleh haiwan atau yang keluar bersama najis haiwan tersebut, selagi mana ianya tidak rosak dan masih kekal dalam rupa bentuknya yang asal atau jika ditanam ia mampu tumbuh, maka ia dihukumkan sebagai mutanajjis dan bukan najis.
 
Sehubungan itu, selaras dengan penegasan dan pandangan-pandangan tersebut, Muzakarah bersetuju memutuskan bahawa biji Kopi Luwak (musang) adalah bersifat mutanajjis dan ia harus dijadikan bahan minuman dengan syarat:
 
  1. biji kopi tersebut masih dalam keadaan baik, tidak berlubang, tidak pecah dan dapat tumbuh jika ditanam; dan
  2. biji kopi tersebut hendaklah disucikan terlebih dahulu daripada najis.
Muzakarah juga memutuskan supaya Kopi Luwak yang dihasilkan hendaklah mendapatkan sijil pengesahan halal daripada JAKIM atau Majlis Agama Islam Negeri (MAIN) sebelum dipasarkan kepada masyarakat Islam.

Sumber :Majlis Fatwa Kebangsaan @ E-Fatwa