Sha's connection

Tuesday, January 17, 2012

BEN BRADSHAW (CIKGU BEN GIGI PUTIH)

Hoho..another guy yang cakap dalam bahasa Melayu selepas Belacan dan Paku ..... Namanya Ben Bradshaw .... sape ni ekh Ben Bradshaw?? fofulor ke dia? dia sangat fofulor dekat you tube... dekat Malaysia.. mungkin..mungkin ok..dia tak fofulor sangat dekat USA tapi dekat Malaysia..buat sesape yang suka you tube tu korang mesti akan kenal Ben yang can do ni.... hehehehe... umurnya sebaya dengan aku... wahhh... ada can!


Inilah Ben... cute kan?? huhu... Ben atau lebih mesra dengan nickname Cikgu Ben atau Gigi Putih (sebab giginya memang putih) tugas si Ben ni adalah mengajar bahasa inggeris.... aku tertarik dengan first video yang aku tengok si Ben ajar adalah slang america and british.. wow... rupanya orang Malaysia ni bercakap guna slang america walaupun belajar guna word british..hahaha..dan rupanya banyak word yang kita salah sebut.. wah..wah... sejak tu aku sentiasa upload video2 dari cikgu Ben ni....
Ben berasal dari Salt Lake City, Utah dan sekarang sedang menuntut di University of Utah dalam bidang mechanical engeneering..  dan ini adalah blog Ben Bradshaw.. aku antara orang terawal followers blognya sebab dia baru je buat..yuhuuuu.bangganya..Blog Ben Bradshaw ..lolololo....


Kata Ben dalam facebook fan pagenya, dia belajar BM ni dekat Kuching, KK, Sibu dan Bintulu..area2 Malaysia timurlah kiranya sebab time tu dia jadi cikgu kat church dekat sana but sekarang ni tak lagi sebab dia menyambung pengajian dekat University of Utah. 


Kata Ben:- "ok, well... bila sy baru sampai ke malaysia, sy langsung tak pandai cakap BM. pelan2, sy cari tranlation dalam kamus, membaca beberapa buah buku, dan selalu bercakap dgn sesiapa pun. Lama-kelamaan sy mampu cakap dan faham dgn yakin. masa tu mengamil lebih kurang 4 bulan. selepas empat bulan yg pertama, sy selalu cuba tingkatkan vocab, sentence structure, dan pronunciation. jadi, sebenarnya tak ada seorang yg ajar sy. sy belajar bercakap bahasa melayu sendiri dan dgn pertolongan ramai org Malaysia" 


Itu adalah sumber yang dipetik dari Facebooknya tentang siapa yang ajar dia cakap Melayu... huhuhu dia sangat unik la..... dan ada jugak videonya bersama Belacan dan Paku... tentang ajar si Paku ngorat awek america..hahaa..memang cute video tu... tak sangka dapat tengok gandingan mereka tapi kata Ben ..mereka berbeza sebab dia lebih kepada pengajaran dan dorang berdua tu video lawak...


Satu yang aku suka dengan Ben ni ialah.. bila dia sebut LAH... hahaha... korang tengoklah.. sudah makanlah... beli roti lah... ahahaha..cute je.......... apa-apahal Ben the bestlah... ..leh praktikkan apa yang Ben ajar.. patutnya kita bangga ada orang yang tak tahu BM belajar slow2 BM kemudian dia ajar lak kita.... ..huhuhu..terbaeklah....

5 comments:

MeeRole said...

Xensem pn..hehe..sha wei!kena dok ni sapo?haha

MeeRole said...

Dio reti kecek klate dok?haha

si robot comel said...

aku suka ben ,jgn amik dia,haha

sha said...

Hahahaha.............. Ben oh Ben

Anonymous said...

electronic cigarette reviews, electronic cigarettes, electronic cigarette, electronic cigarettes, smokeless cigarettes, smokeless cigarettes