Sha's connection

Friday, March 16, 2012

AWAS!! KEPAK AYAM BAHAYA PD PEREMPUAN

Uuuuu kepak ayam bahaya pada perempuan??? macamana ni? aku adalah salah seorang penggemar kepak ayam... sebab sedap..ehhehee...kalo beli nasik mesti nk bahagian kepak...kalo p nasik kandarpom mintak kepak jugak... tapi kenapa kepak ayam ni bahaya pada perempuan pulak??? Secara saintifiknya, daging ayam ni mempunyai jumlah kolestrol yang tinggi untuk tubuh manusia. Tetapi menurut pandangan agama Islam, daging ayam dapat memberikan banyak khasiat jika kita menjadikannya sebagai salah satu menu dalam pemakanan kita. Menurut Islam, dengan memakan daging ayam, ia dapat memudahkan penghadaman serta membetulkan imbangan cecair dalam tubuh badan, bahkan baik untuk otak dan badan serta boleh mencantikkan rupa paras...bagaimanapun..tahukah anda semua bahawa ayam juga dapat memudaratkan diri kita terutamanya bagi golongan perempuan?
Menurut satu kajian, ayam yang diternak pada hari ini telah disuntik dengan cecair steroid bagi mempercepatkan pertumbuhan supaya dapat memenuhi keperluan masyarakat yang menggunakan ayam dalam masakan.
Kebiasaannya, para penternak akan menyuntik cecair steroid di bahagian leher dan kepak ayam kerana di bahagian itu wujudnya kepekatan steroid yang tinggi yang sudah sedia ada.
Oleh sebab tindak balas steroid yang cepat selepas proses penyuntikan, ayam akan melalui proses tumbesaran dengan cepat dan boleh memenuhi kuantiti jualan yang banyak di pasaran.
Ramai yang diluar sana amat menggemari ayam lebih-lebih lagi di bahagian kepak kerana isinya yang lembut dan mudah untuk dikunyah.
Tetapi, pada hakikatnya, bahagian kepak atau leher ayam amat bahaya kepada kesihatan seorang perempuan kerana steroid yang disuntik itu boleh menyebabkan pertumbuhan dalaman atau dipanggil sista (cyst).
Apabila seseorang perempuan itu menghidapai pertumbuhan sista, sista yang terdapat di dalam tubuh badan akan menjadi semakin besar kerana dipenuhi dengan darah yang berwarna gelap.
Jika pesakit menghadapi sista, ketumbuhan itu dapat dikeluarkan melalui pembedahan, tetapi ketumbuhan sista akan kembali ada sekiranya pesakit itu mengamalkan semula tabiat memakan kepak ayam.
Malah, ia mempunyai kesan yang lebih bahaya terhadap hormon perempuan kerana steroid akan lebih bergerak aktif dalam membentuk ketumbuhan sista dalam tubuh perempuan.
Tak salah untuk kita makan ayam tetapi, eloklah dikurangkan supaya penyakit yang serius dapat dielakkan. Bukan sahaja mendatangkan kemudaratan kepada golongan perempuan, seharusnya elok juga dielakkan untuk golongan lelaki. Ingat, mencegah lebih baik dari merawat.
credit to :mynewshub


No comments: