Sha's connection

Saturday, April 12, 2014

Al-Fatihah buat Adik

Assalamualaikum bloggerians sekalian,

Minggu lepas aku mendapat pengkhabaran sedih daripada salah seorang kawan facebook aku, ceritanya bermula bila aku tiba-tiba saja terdetik untuk anta chatting kat dia, sedangkan sebelum ni kami tidak pernah sama sekali berchatting, kawan facebook aku ni add aku melalui adik angkat aku itulah.

Lalu ku tanyakan
"Assalamualaikum, awak ni senior Alif Firdaus (adik angkat aku) kan?"
"Ya" Dia balas
"Udak tu kat ane eh sekarang? dah lama dia tak contact saya" Soalku
"Jap...Jap....awak tak tahu lagi eh?" Soalnya
"Tahu apa?"
"Alif dah meninggal dunia"

Aku terkedu untuk beberapa ketika sebelum aku menangis, bila aku check balik facebook abangnya rupanya dah 3 bulan adik nakal yang selalu menghiburkan hati aku tu kembali ke rahmatullah, masa tu tak tergambar kesedihan aku, rasa terkilan sebab aku tak sempat balas sms terakhir dia kerana kesibukan kerja aku.

Aku masih ingat lagi perkenalan aku dengan dia masa tahun 2011,lepas tu dia selalu contact aku dan bercerita macam-macam, katanya dia nak jadi macam abang dia (juga friend fb aku) aku tanya "la, kenapa nak jadi macam dia pulak, jadilah diri sendiri" jawabnya, "sebab abang kacak, ramai kawan-kawan yang nak kawan dengan abang"
Aku geram aku cakap kat dia "Diapun kacak apa, tak payahlah nak jadi macam abang, jadi diri sendiri kan lagi baik" Hahaha...tapi sama juga tiap kali bersembang dengan aku, mesti ayat itulah yang dia cakap "nak jadi macam abang"

Lagi satu, dia suka anta gambarnya yang sama dekat aku, gambar raya dia yang pakai baju melayu kaler grey dengan bersamping, dia seronok bila aku puji dia kacak macam pengantin pakai baju melayu tu, last-last selalu saja dia anta gambar yang sama dekat aku, dan aku suka dengar gelak tawa dia bila aku cakap kat dia "wah, dia nampak nakal lah pakai macam ni" aku merujuk pada sekeping gambarnya yang berseluar pendek, ber t-shirt merah, pakai cap, dengan bag camping kat belakang

Yang aku terkedu sekali bila ingat benda ni, dia selalu suruh aku tengok video dia dikafankan masa tu dia ada bengkel pengurusan mayat, masa tu dia dengan rela hati nak jadi mayat yang dikafankan dan ada kawan-kawannya yang bertindak merakam video tu. Bukan sekali tapi berkali-kali dia suruh aku tengok video tu, katanya dia nak merasa bagaimana bila dikafankan..kelak nanti dia juga akan dikafankan,..

Sedih....3 tahun mengenalimu adik, 3 tahun melalui suka, 3 tahun melalui duka, semoga adik tenang dan damai kat sini disisi "kekasih" sejati. Akak (dia suka panggil aku sha) doakan adik selalu.

Buat kawan-kawan blogger aku, maaf aku tak upload gambar arwah adik sebab aku mahu dia tenang kat sana. Sesiapa yang baca kisah aku ni, sama-samalah sedekahkan al-fatihah buat arwah adik angkatku Mohd Alif Firdaus Mohd Iramzy.

No comments: